Mehmet Adil ÇULCUOĞLU kimdir ?

Mehmet Adil ÇULCUOĞLU kimdir ?

12.02.2019 1522

           Mehmet Adil ÇULCUOĞLU Birecik´te 1901 yılında doğdu.Gençlik yıllarında I.Dünya Savaşı ve daha sonrada Birecik´in Fransızlar ve İngilizler tarafından işgalini yaşadı. Öğrenimini Birecikte tamamladı. O dönemdeki adı Rüştiye Mektebi olan ve şimdiki temel eğitime denk gelen bir eğitim sonrası Birecik Adliyesinde Katip olarak profesyonel hayata atıldı.

            Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında eğitilmiş insan gücü yetersizdi. Genç cumhuriyet bu eksikliği kısa dönem kurslarıyla gidermeye çalıştı. Mehmet Adil ÇULCUOĞLU´da kısa bir eğitim sonrası yapılan sınavda gösterdiği başarı neticesinde ´´Davavekili´´ oldu. Bu gün bu görevi avukatlar yapmaktadır. Mehmet Adil ÇULCUOĞLU bu mesleği hayatı boyunca özenle ve severek yürüttü. 

              Çok genç yaşta evlenen Mehmet Adil ÇULCUOĞLU ve eşi Sıdıka hanımın 4 erkek 3 kız olmak üzere 7 çocukları oldu. Tümüne  o günkü zor koşullarda eğitim olanağı sağlayan baba Mehmet Adil Bey onlara geniş ufuklar açtı.

                Atatürk ilkelerini benimsemiş bir Türk aydını olan Mehmet Adil Bey 1965 yılının bir mayıs sabahı hayata gözlerini yumdu. Arkasında çok değer verdiği bir eğitim yuvası olan Mehmet Adil ÇULCUOĞLU Anadolu Lisesi ve bir eğitim vakfı olan Çulcuoğlu Eğitim Vakfı´nı ülkemize armağan olarak bıraktı. Bu gün Birecik´in en iyi Anadolu Lisesi olma gururunu yaşayan okulumuz bir çok öğrencinin çeşitli üniversitelerde okumasına vesile olmuştır. Ayrıca Çulcuoğlu Vakfı tarafından da bir çok öğrenciye burs olanağı sağlanmaktadır.

               Sevgili öğrenciler; bu okulda kazanacağınız eğitim ve beceri ileride sizleri ülkemize değerli bir birey olarak yetişmenizi sağlayacaktır. Her zaman övgüye değer fedakar öğretmenlerimiz ve değerli öğrencileri ile bu okulun başarısını sağlayıp devam ettirmeleri neticesinde eminiz ki Mehmet Adil ÇULCUOĞLU´nun ruhu şad olacaktır.

 

 

                                                                                                                                              ÇULCUOĞLU  AİLESİ